Teknik Analiz İçin Kullanılan Bolinger Bandı Nedir?

Bolinger Bandı nedir ve nasıl kullanılır? İnfo Yatırım blog yazımızda teknik analizde Bolinger Bandı'nın gücünü keşfedin ve stratejinizi güçlendirin!

Bolinger Bandı nedir ve nasıl kullanılır? İnfo Yatırım blog yazımızda teknik analizde Bolinger Bandı'nın gücünü keşfedin ve stratejinizi güçlendirin!

Bollinger Bandı Nedir?

Finansal piyasalarda yatırım yapan yatırımcılar çeşitli teknik analiz araçlarına başvururlar. John Bollinger tarafından yaratılan Bollinger Bandı yatırımcıların sıklıkla kullandığı teknik analiz araçlarından bir tanesidir. Bu teknik analiz aracı finansal varlığın volatilitesini ölçmek ve aşırı alım ,aşırı satım durumlarını belirleyebilmek için kullanılır.

Bollinger bantlarının hesaplaması yapılırken basit hareketli ortalamalardan ve standart sapmalardan yararlanılır. Bu indikatör alt, üst ve orta olmak üzere 3 farklı banttan oluşur. Orta bant 20 periyotluk hareketli ortalamayı gösterirken, orta bandın -2 standart sapması alt bandı, +2 standart sapması ise üst bandı ifade eder.

Bollinger Bantları Nasıl Yorumlanmalıdır?

  • Bantların birbirlerinden uzaklaşması volatilitenin arttığını, daralması ise volatilitenin azaldığını gösterir.
  • Finansal varlığın üst banda yaklaşması aşırı alımı, alt banda yaklaşması ise aşırı satım durumunu gösterebilir.
  • Yukarı doğru hareket eden bantlar finansal varlığın yükseliş trendi içerisinde olduğunu, aşağı doğru hareket eden batlar ise düşüş trendini gösterebilir.
  • Fiyatların üst banda birden çok dokunması direnç noktasını, alt banda dokunmasını ise destek noktasını gösterebilir.
  • Varlığın fiyat hareketleri çoğunlukla Bollinger Bandı içerisinde gerçekleşir.
  • Fiyat hareketlerinin bant içerisinde gerçekleşememesi durumu sıra dışı hareketliliği ve herhangi bir sinyal vermediğini gösterir.
  • Volatiliteye bağlı bir indikatör olduğu için genellikle kısa vadeli yatırımların analizi olarak değerlendirilir.
  • Alt bant destek seviyesini, üst bant direnç seviyesini gösterir.
  • Bollingerin orta bandı ise fiyat hareketliliğine bağlı olarak hem destek noktası hem de direnç noktası sayılabilir.

Teknik analizdeki tüm göstergeler gibi Bollinger Bantları da tek başına bir anlam ifade etmeyebilir. İndikatörün yaratıcısı John Bollinger Bollinger, Bantlarının tek başına olarak değil de kendisiyle korelasyon içerisinde olmayan RSI ve MACD gibi indikatörlerin dem kullanılarak teknik analizin güçlendirilmesini tavsiye etmiştir.

Çekince

Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.