Şimşek: Enflasyon Düşmeye Devam Edecek

Ekonomiye ilişkin önemli mesajlar veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek döneme ilişkin beklentilerini dile getirdi.

Ekonomiye ilişkin önemli mesajlar veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek döneme ilişkin beklentilerini dile getirdi.

Şimşek'tan Enflasyon Açıklaması

Bakan Şimşek, enflasyonun son dönemdeki düşüşünü olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Temel mallarda yıllık enflasyonun yüzde 28’e düştüğünü ve hizmet enflasyonunun da zamanla düzeleceğini söyledi. Ancak, kira artışlarının yüksek oranlarda gerçekleştiğine dikkat çekti. Kira artışındaki üst limitin kaldırılmasıyla birlikte yenilenen sözleşmelerde artışların yüzde 120’ye kadar çıktığını belirtti. Şimşek, enflasyon beklentilerinde iyileşme olduğunu kaydetti.

Cari Açıkta İyileşme Devam Edecek Mi?

Türkiye’nin cari açığının, ülkenin ekonomik zayıflıklarından biri olduğunu vurgulayan Şimşek, geçtiğimiz yıl yüksek olan cari açığın, yüzde 1’in altına indiğini belirtti. Bölgesel çatışmaların cari açık üzerinde olumsuz bir etki yarattığını ifade eden Bakan Şimşek, cari açıkla ilgili projeksiyonların yapısal dönüşümle şekilleneceğini kaydetti. 284 ürün belirlediklerini söyleyen Şimşek "Bu ürünlere krediyle dünyadan ve Türkiye'den yatırımları çekmek istiyoruz. 8 ana başlık altında 30 ürün 2030'a kadar 30 milyar dolarlık destek verilecek." ifadelerini kullandı. 

Bakan Şimşek ABD'de Önde Gelen Yatırım Bankalarıyla Görüşecek

Bakan Şimşek, ABD’deki yatırımcı toplantılarına katılacaklarını ve burada önemli bankalarla görüşmeler yapacaklarını açıkladı. IMF toplantıları çerçevesinde gerçekleştirilecek bu etkinlikler, uluslararası yatırımcılarla ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyor. Şimşek, son bir yıl içinde Türkiye’ye güçlü bir fon akışı olduğunu ve bu durumun yatırımcı güvenini artırdığını belirtti.

Körfez Turu Beklentileri Karşıladı Mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Körfez ziyaretleri sırasında Türkiye’nin ekonomik potansiyelini artıracak önemli fırsatları vurguladı. Özellikle turizm alanında Körfez ülkeleri ile işbirliği yapmanın önemine değinen Şimşek, bu bölgenin Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Yakın zamanda yapılacak olan Katar zirvesinin, bu fırsatları değerlendirmek için bir platform sunacağını aktardı.

Savunma Sanayiine Ek Kaynak Paketi

Savunma sanayiine ek kaynak paketine ilişkin de açıklama yapan Bakan Şimşek, "Parti grubumuz bazı konuları tekrar değerlendirebilir. Paketin bir kuruşu bile bütçeye girmeyecek." dedi. "Zor bir coğrafyadayız, caydırıcılık gücünü artırmalıyız. Savunma projelerine kaynak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.