İnfo Yatırım Sözlük

Osilatör Nedir?

22 Nisan 2024 • 2 dakika okuma süresi

Osilatör Nedir?

Borsada teknik açıdan fiyatın devamlılığına ilişkin yatırımcılara fikir verir. Borsa grafiklerinde fiyatların yatay seyrettiği ve henüz bir trend oluşturmadığı zamanlarda düzeltme seviyesini belirleyen göstergelerdir. Piyasada belirsizlik olduğunda genellikle tercih edilir. 

Osilatör borsa grafiklerinde fiyat hareketlerinin analizi için kullanılan bir indikatördür. Genellikle sıfır çizgisi veya belirlenen referans aralığına göre değerlendirilen sinyaller üretir.

Örneğin bir osilatör, fiyat grafiği ile birlikte değerlendirildiğinde eğer sıfır çizgisi varsa o çizginin altına inmesi veya üstüne çıkması bir sinyal olarak yorumlanır. Bu sinyaller alım satım konusunda fikir oluşturur. Bununla birlikte borsa grafiğinde yükseliş söz konusu olduğunda osilatörün aşağı yönde hareketi uyumsuzluk olarak yorumlanır. Bu durum da kısa vadede trendin değişeceğinin işaretidir. 

Borsada Osilatör Ne İşe Yarar?

Piyasalarda yatırımları kazanca çevirebilmek ve istikrarlı kar elde edebilmek için bazı göstergelere ihtiyaç duyulur.

Osilatör, yatırım araçlarında fiyatların aşırılığını kontrol eder, alım satım işlemleri için sinyaller üretir. Yatırımcılar bu sayede alım satım kararlarına daha sağlıklı karar verebilirler.  

Örneğin çok fazla alım işlemi gerçekleştiği takdirde osilatör satış sinyali verir, tam tersi çok fazla satış gerçekleştiği takdirde ise alım sinyali verir.

Osilatör Çeşitleri Nelerdir?

  • Momentum

  • MACD

  • RSI (Relative Strenght Index)

  • CCI (Commodity Channel Index)

  • Stochastic Oscıllator

Borsada Osilatör ve İndikatör Arasındaki Fark Nedir?

Yatırımcılar yatırımlarından istikrarlı kar elde etme amacı güderek çeşitli indikatörlerden yararlanır. Yatırımcıların tercih ettiği bu indikatörler osilatör, hacim ve trend olmak üzere 3 farklı türde ele alınır.

Osilatör yatırım araçlarının alış ve satış işlemleri sırasında yaşadığı fiyat değişimlerini ele alırken indikatörler ise geçmiş dönemdeki fiyat grafiklerini inceleyerek bir fikir geliştirmeyi amaçlar.

Osilatör sayesinde yatırımcı alım satım işlemleri sırasında fiyat değişimini inceler ve yatırımlarını buna göre şekillendirebilir. İndikatörler sayesinde yatırımcı geçmiş fiyat hareketlerini baz alarak geleceğe yönelik yatırım hedeflerini ve yatırım stratejilerini belirler. Geleceğe yönelik yatırım tahmini yapması adına yatırımcıya destek sağlar.

Osilatörlerin Avantajları Nelerdir?

  • Aşırı alım ve satım noktalarını bulmada kolaylık sağlar.

  • Kısa vadeli hareketleri yakalamak için olanak sağlar.

  • Trend değişikliklerini tespit etmede kolaylık sağlar.

Osilatörlerin Dezavantajları Nelerdir?

  • Yanlış sinyal üretme ihtimali vardır.

  • Piyasada olan volatiliteyi hesaba katmayıp yanıltıcı sinyale yol açabilir.

  • Piyasada yaşanan değişiklikler osilatörlerin güncellik durumunu etkileyebilir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Sözlük İçerikleri

O
Teknik analizde kullanılan ve grafikte yer alan çizgilerin omuz ve başa benzetildiği bir formasyon.
9 Nisan 2024
O
Amerikan doları cinsinden ölçülen ve yaklaşık 31.1035 gram altına tekabül eden uluslararası piyasalarda ticareti yapılan standart altın birimi.
22 Nisan 2024
O
Borsa grafiklerinde fiyatların yatay seyrettiği ve henüz bir trend oluşturmadığı zamanlarda düzeltme seviyesini belirleyen gösterge.
22 Nisan 2024