İnfo Yatırım Sözlük

Reeskont Nedir?

9 Nisan 2024 • 2 dakika okuma süresi

Reeskont Nedir?

En kısa tabirle tekrar iskonto anlamına gelir. Bir bedel karşılığı el değiştirmiş olan kıymetlerin yine bir bedel karşılığı yeniden el değiştirmesi anlamına gelir. Ödeme zamanı gelmemiş senetlerin iskontoyla el değiştirilmesidir. Bu senetler bankanın belirlediği koşullar ile nakit paraya çevrilebilir. 

Reeskont Kredisi Nedir?

Şirketlerin ve bankaların finansman ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan bir ödenektir. Reeskont kredisi, Türk Lirası verilip geri ödeme olarak döviz alınan bir kredi şeklidir. Reeskont kredilerinin amacı Merkez Bankası’na döviz geliri sağlamaktır. 

Örneğin ihracatta döviz cinsinden kazanç sağlayan firmalar reeskont kredisi için başvuruda bulunabilirler. Reeskont kredileri, uygun maliyetlerle finansman almaya olanak sağlar. Kullanım koşulları Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenir ve kredinin geri ödemesi döviz cinsiyle yapılır.

Reeskont Kredisi Nereden Alınır?

Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Türkiye Yatırım ve Kalkınma Bankası bu krediyi sağlayan temel kuruluştur. Kredi oranları, alt ve üst limitini ve kredi miktarı bu kurum tarafından belirlenir ve bu krediler maliyet ve yatırım karşılama amacıyla kullanılabilmektedir. Türkiye Yatırım ve Kalkınma Bankası’nın yetkilendirdiği öze bankalar da bu krediyi verebilmektedir.

Reeskont Faizi Nerelerde Uygulanır?

Bu faiz Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenir. Merkez Bankası’nın 45. Maddesine göre oranların ayarlanması yapılır ve yine Merkez Bankası tarafından bu oranlar yıllık olarak belirlenir.  Kredi faizi senet üzerinde belirtilir ve senette yer alan miktar üzerinden işler. 

Reeskont faizinde Türk Lirası dışında para birimiyle geri ödeme almak mümkündür. Londra Bankalar Arası Faiz Oranı baz alınarak yapılır.

Reeskont Nasıl Hesaplanır?

Nominal değer temel alınır ve bu değer senet karşılığında alınacak miktarı ifade etmektedir.

Reeskont oranını bulmak için kullanmamız gereken formül:

  • Reeskont= (Nominal Değer x Faiz Oranı x Gün Sayısı) / (36.000 + (Faiz Oranı x Gün Sayısı))

Burada yer alan gün sayısı işlemin gerçekleşeceği günden itibaren ele alınır. Vade süresi ödenek sağlandığında ele alınır.

 



İlginizi Çekebilecek Diğer Sözlük İçerikleri

R
Bir bedel karşılığı el değiştirmiş olan kıymetlerin yine bir bedel karşılığı yeniden el değiştirmesi.
9 Nisan 2024
R
Yatırımcının belirli bir menkul kıymeti (genellikle tahvil ve bono gibi sabit getirili menkul kıymetler) bir süre zarfında başka bir yatırımcıya satıp ardından sattığı varlığı geri alması ile gerçekleşen bir işlem.
22 Nisan 2024
R
Genel ekonomik aktivitelerin azaldığı ya da ekonominin zamanla negatif büyüme yaşadığı dönem.
22 Nisan 2024
R
Finansal enstrümanın belirlenen dönemdeki kapanış fiyatlarını, belirlenen dönemin bir önceki kapanış fiyatları ile karşılaştırarak yatırımcılara bir çıkarım yapma olanağı sunan indikatör.
22 Nisan 2024
R
Şirketlerin genel kurulunda bedelli sermaye artırımı kararı alması sonucunda doğan hak.
22 Nisan 2024