İçindekiler
2024’te Altın Talebi Rekor Kırdı: Merkez Bankaları ve Yatırımcılar Güvenli Liman Arayışında
Merkez Bankaları ve Yatırımcılar Güvenli Liman Arayışında
Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından yayımlanan 2024 Altın Talep Eğilimleri raporuna göre, altına olan talep küresel ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle rekor seviyelere ulaştı. Merkez bankaları, artan enflasyon korkusu ve küresel ticaretin çöküşüne dair endişelerle altına yönelik talebini sürdürüyor. 2024 yılı itibarıyla, merkez bankaları üst üste üçüncü yıl olarak 1000 tondan fazla altın satın aldı. 2023’te toplamda 1051 ton, 2024’te ise 1045 ton altın alındı.
Merkez Bankalarının Altın Alımı ve Ekonomik Koruma
Merkez bankalarının artan altın alımları, ons altın fiyatlarının yükselmesinin başlıca nedenlerinden biri oldu. Altın, ekonomik belirsizliklere karşı bir güvence görevi görerek kriz zamanlarında ödeme aracı olarak kullanılabiliyor. Dünya Bankası, merkez bankalarına rezervlerinde yüzde 22 oranında altın bulundurmalarını tavsiye ederken, bazı ülkeler bu rakamı çok aşarak rezervlerinde yüksek oranda altın bulunduruyor.
Rapora göre, merkez bankalarının yüzde 69’u, önümüzdeki beş yıl içinde altın oranlarını artırmayı planlıyor. Polonya, dünya genelinde en fazla altın alımı yapan ülke olarak dikkat çekiyor. 2023’te 90 ton alım yaparak tarihinin en yüksek altın alımını gerçekleştiren Polonya’yı, 75 tonla Türkiye takip etti. Türkiye’nin 2024 sonu itibarıyla 615 ton altın rezervi bulunuyor ve bu, ülkenin dış rezervlerinin yüzde 36’sını oluşturuyor.
Dünyadaki Altın Rezervi ve ABD’nin Liderliği
Aralık 2024 itibarıyla dünya genelindeki merkez bankalarının toplamda 37 bin 775 ton altın rezervi bulunuyor. ABD, 8 bin 133,5 ton altınla en büyük altın rezervine sahip ülke konumunda bulunuyor. ABD’nin altın rezervi, toplam dış rezervlerinin yüzde 75’ini oluşturuyor. Almanya, 3 bin 351,5 tonla ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada 2 bin 814 tonla IMF bulunuyor.
Rusya, savaş halinde olmasına rağmen altın rezervlerini artırmaya devam ediyor ve şu anda 2 bin 335,9 ton altına sahip. Çin ise, dünya genelindeki en büyük altın üreticisi olmasına rağmen, merkez bankasında 2 bin 279,6 ton altın bulunduruyor.
Altın Fiyatları Rekor Kırmaya Devam Ediyor
2024 yılı itibarıyla altının ons fiyatı, yılbaşından itibaren 330 dolar değer kazanarak 2 bin 623 dolara yükseldi ve yıl boyunca 10 kez rekor kırdı. Analistler, ABD'nin agresif gümrük vergisi politikalarının ve artan jeopolitik risklerin, altına olan talebi artırdığını belirtiyor. Altının güvenli liman olarak tercih edilmesi, özellikle ABD ile Çin arasındaki gerilimler ve diğer dış etkilerden korunma arayışının bir sonucu olarak öne çıkıyor.
Yatırımcılar ve Merkez Bankaları Altına Yöneliyor
Dünya altın talebindeki artış sadece merkez bankaları ile sınırlı kalmıyor. Yatırımcılar da altına olan ilgilerini artırdı. Geçen yıl, teknoloji sektörü ve elektronik cihazlardaki artan altın talebi yüzde 7 oranında bir yükseliş göstererek 326 tona ulaştı ve bu durum fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturdu.
Jeopolitik gerilimler, ekonomik belirsizlikler ve altının güvenli liman olarak kabul edilmesi, altına olan talebin önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceği öngörülüyor. Merkez bankaları, altın rezervlerini artırma stratejilerini sürdürürken, yatırımcılar da değerli metale yönelmeye devam ediyor.
Çekince
Çekince: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.