Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir?

22 Nisan 2024 • 2 dakika okuma süresi

Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir?

Bedelsiz sermaye artırımı şirketin iç kaynaklarından sermaye tavanını artırarak finansman elde etmesidir. Başka bir deyişle bedelsiz sermaye artırımı, hissedarlarına ek hisse senetleri vererek sermayesini büyütmesi anlamına da gelir.

Şirket genel kurulunda bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığı takdirde Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurur. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bedelsiz sermaye artırımını incelemeye alıp onay kararı veya ret kararı verebilir.

Bedelsiz sermaye artırımı, hissedarlarına herhangi bir bedel olmadan hisse senetleri dağıtarak gerçekleştirdiği bir sermaye artırım yöntemidir. Bu sayede dolaşımdaki lot sayısı gibi mevcut hissedarların sahip olduğu pay miktarı artar ve şirketin ödenmiş sermayesi yükselir. Örneğin paylarının bir kısmı halka açık olan şirket genel kurul kararı ardından %100 bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığını varsayalım. Hisse senedini taşıyan yatırımcının elinde 100 lot varsa bedelsiz sermaye artırımı sonucu hissedarın elindeki lot sayısı 200’e ulaşacaktır. Böylelikle dolaşımdaki lot sayısı da artmış olur. Bedelsiz sermaye artırımı sonrası hissenin fiyatı da düşer. Örneğin hisse 10 TL ise %100 bedelsiz sermaye artırımı sonrasında hissenin işlem gördüğü fiyat 5 TL olacaktır. 

Bu yöntem, şirketin mevcut hissedarlarını koruma amacı güder ve onlara hisseleri üzerindeki kontrolü sürdürme imkanı sunar. Ayrıca, yatırımcıları hisse senetlerini elde tutma konusunda teşvik ederek motivasyonlarını artırır

Bedelsiz Sermaye Artırımı Neden Yapılır?

Bedelsiz sermaye artımı şirketin finansman ihtiyacını giderir. Sağlanan finansman ile şirketin sermayesi artar. Hissedarlara yeni hisse senetleri vererek şirkete olan bağlılıklarını arttırmasını hedefleyebilir. Şirket dolaşımdaki lot sayısını arttırır böylelikle hissenin likiditesi de artmış olur.

Bedelsiz Sermaye Artırımı Nasıl Hesaplanır?

Yeni Hisse Fiyatı=Bölünme Öncesi Fiyat1+Bedelsiz Oranı100

Bedelsiz Sermaye Artırımı Hisseyi Nasıl Etkiler?

Bedelsiz sermaye artırımı sonrası dolaşımdaki lot sayısı artacaktır bu yüzden hissenin fiyatı bedelsiz oranı ile bağlantılı bir şekilde düşecektir. Şirket bedelsiz sermaye artırımı onaylandığı takdirde hissedarların alım kararlarının şirket lehine yönlenmesini bekleyebilir fakat bu durum her zaman olumlu sonuçlar vermeyebilir. Kısaca bedelsiz sermaye artırımı sonrası hissenin nasıl etkileneceği konusunda bir çıkarım yapmak doğru değildir.

Bedelsiz Sermaye Artırımı ile Bedelli Sermaye Artırımı Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Bedelli sermaye finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hissedarlardan yeni sermaye toplarken bedelsiz sermaye artırımında şirket, hissedarlara ek hisse senedi vererek sermayesini büyütür. 

  • Bedelli sermaye artırımında hissedar belirlenen fiyat üzerinden yeni hisse senetlerini satın alma hakkına sahiptir ve hissedara genellikle rüçhan hakkı tanınır.

  • Bedelsiz sermaye artırımında şirket iç kaynaklarından sermayesini büyütür bu da hissedarlardan ek finansman talep edilmemesi anlamına gelir.





İlginizi Çekebilecek Diğer Sözlük İçerikleri

B
Şirketin hissedarlarına başvurmak kaydıyla kendi kaynaklarını bedelli bir şekilde artırarak finansman elde etmesidir.
8 Nisan 2024
B
Faiz kazancının belirli periyotlarla anaparanın üzerine eklenmesiyle hesaplanan faiz türü.
22 Nisan 2024
B
Başlangıç fiyatına uygulanan ve yalnızca ana para üzerinden belirli vade için hesaplanan sabit faiz oranı.
22 Nisan 2024
B
Bir finansal aracın alım satım işlemlerine başlamadan önceki sabit fiyatına denir.
22 Nisan 2024
B
Şirketin iç kaynaklarından sermaye tavanını artırarak finansman elde etmesidir.
22 Nisan 2024
B
Bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki finansal durumunu, varlıklarını, borçlarını ve sahiplik haklarını göstermek amacıyla hazırlanan finansal tablodur.
22 Nisan 2024