Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Nedir?

9 Nisan 2024 • 2 dakika okuma süresi

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Nedir?

Bir ülkenin ekonomik performansını ölçmek amacıyla kullanılan GSYİH’nin temel amacı bir ülkenin belirli bir zaman zarfında ürettiği tüm mal ve hizmetlerin toplam değerini yansıtmaktır. Bir ülkenin ekonomisinin değerlendirilmesinde temel bir ölçü olarak kullanılır. 

GSYİH, Bu ölçü ekonominin sağlığını ve performansını ölçmede büyük bir öneme sahiptir.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) üç farklı şekilde hesaplanabilir. Bu yöntemler üretim yöntemi, gelir yöntemi ve harcama yöntemidir. Bu yöntemler arasında büyük bir fark yoktur genellikle birbirlerine çok yakın değerler verirler. 

  • Üretim Yöntemi: Ülkenin tüm mal ve hizmetlerin üretim değeri toplanarak hesaplanmaktadır. İnşaat, tarım, hizmet ve imalat gibi sektörlerdeki üretim miktarlarına bağlıdır.

  • Gelir Yöntemi: Ülke içerisindeki tüm gelir türleri toplanarak hesaplanmaktadır. Maaşlar, vergiler ve faizler gibi olgulara bağlıdır.

  • Harcama Yöntemi: Ülkedeki yapılan tüm harcamalar toplanarak hesaplanır. Tüketici harcamalarından ülkenin dış ticaret harcamasına kadar olan harcamalar ile hesaplanır.

Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH) tek başına bir ülkenin refah düzeyini ifade etmese bile GSYİH’nin artması ekonominin büyüdüğünün çıkarımını yaptırtırken azalması ise ekonominin küçüldüğünün çıkarımını yaptırtır. GSYİH değerlendirilirken çevresel etkiler, gelir dağılımı adaletsizliği ve yaşam kalitesi gibi yan faktörlerde göz önünde bulundurulmalıdır.

 Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH) Önemi Nedir?

  • Ülke ekonomisinin büyümesinin veya küçülmesinin gözlemi yapılabilir. Genellikle yıllık olarak değerlendirilen GSYİH, ülkenin büyüme oranlarını ve ülkenin ekonomik refahını gibi önemli göstergeleri değerlendirmeye yarar.

  • Yüksek GSYİH oranı genellikle ülkenin refah seviyesinin yüksek olduğunu gösterir.

  • Geçmiş GSYİH oranları hükümetlerin ekonomi politikalarına yön vermesini sağlar.

  • Yatırımcılar GSYİH oranlarına göre yatırımlarını şekillendirebilirler.

  • Ülke içerisindeki istihdam oranı ile ilişkilendirilebilir. Yüksek GSYİH olan ülkelerde genellikle daha fazla iş fırsatı ve düşük işsizlik oranları vardır.

Yukarıdaki gibi birçok önemi olan Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH) tek başına değerlendirilmesi genellikle yetersiz kalacaktır. GSYİH dışında sosyal ve çevresel faktörlerde değerlendirilmelidir.


İlginizi Çekebilecek Diğer Sözlük İçerikleri

G
Bir ülkenin ekonomik performansını ölçmek amacıyla kullanılan GSYİH’nin temel amacı bir ülkenin belirli bir zaman zarfında ürettiği tüm mal ve hizmetlerin toplam değerini yansıtmaktır.
9 Nisan 2024
G
Şirketin belirli bir dönem sonunda elde ettiği gelir, giderleri ve kar zarar durumunu gösteren rapor.
22 Nisan 2024