İnfo Yatırım Sözlük

Temel Analiz Nedir?

22 Nisan 2024 • 2 dakika okuma süresi

Temel Analiz Nedir?

Temel analiz finansal bir enstrümanın (hisse senedi, döviz, emtia veya tahvil gibi) fiyatını değerlendirmek ve gelecekteki fiyatına değer biçmek amacıyla kullanılan incelemedir. Temel analiz yapılırken makroekonomik ve mikroekonomik unsurlar göz önünde bulundurulur. Orta- uzun vadeli finansal analiz yöntemi olan temel analiz, finansal enstrümanın risklerini değerlendirir ve potansiyel getirilerini hesaplamayı amaçlar. 

Temel Analiz Nasıl Yapılır?

Temel analiz yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli tablolar vardır. Bu tablolara gelir tablosu, bilanço ve nakit akış tablosu örnek olarak verilebilir. Tablolar finansal enstrümanın şirketin varlıklarını, karlılığını, gelirlerini, giderlerini, borçlarını ve nakit akışını gibi şirket için önemli unsurları içerir. 

Enflasyon, işsizlik ve faiz oranları gibi makroekonomik göstergelerin yanı sıra sektörel farklılıklar temel analiz açısından büyük önem taşır. 

Temel Analizin Avantajları Nelerdir?

Temel analiz adı üstünde şirketin temel değerlerine odaklanarak düşük değerli hisse berilenmesinde ve hissenin gelecekteki fiyatına değer biçmede önemli bir rol oynamaktadır. Bilançolar kar-zarar tablolar ve özkaynak verimliliği gibi şirketin nicesel yönlerine odaklanarak yatırımcının şirketi derinlemesine tanımasını sağlar.

Temel Analizde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Temel analiz bir hissenin fiyatını belirlemekte tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Hisse fiyatını etkileyen faktörlerin sadece bir kısmını analiz eder. Bu yüzden sadece temel analize dayalı aksiyonlar almak yatırımcılar için her zaman pozitif sonuçlar doğurmayabilir.

Temel analizi detaylıca yapılmış bir hissenin kısa sürede tepki vermesi beklenmemelidir. Bunun sebebi hisselerin öngörülen değerlerinin uzun zamanda gerçekleşebileceğidir.

Piyasa gidişatının değişmesi iyi yapılan temel analizin beklenmeyen bir sonuç vermesine sebep olabilir.

Temel Analizde Dikkat Edilmesi Gereken Değerleme Yöntemleri

Temel analizde şirket değerleme yöntemleri büyük bir rol oynamaktadır. Şirket değerlemesinde teknik analiz, temel analiz ve modern yaklaşım olmak üzere toplamda üç kuramsal model kullanılmaktadır. Teknik analiz, sermaye piyasasındaki fiyatların kendi içinde önceden izlenebilecek bir trende sahip olduğunu varsayarken temel analiz, değerlemeye tabi tutulan şirketin gerçek değeri cari durumundaki ve gelecekteki ekonomik şartlar dikkate alınarak yapılan değer tespitine dayanmaktadır.

  • Maliyet Yaklaşımı

-Defter Değeri

-Likidasyon Değeri

-Net Aktif Değeri

  • Gelir Yaklaşımı

-İskontolanmış Nakit Akımlar Yöntemi

-İskontolanmış Kar Payları Yöntemi

  • Piyasa Yaklaşımı

-Fiyat/Kazanç Oranı (F/K Oranı)

-Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı (PD/DD Oranı

-Firma Değeri/FAVÖK

-Ekonomik Katma Değer


 





İlginizi Çekebilecek Diğer Sözlük İçerikleri

T
Devlet veya özel kurumlar tarafından finansman sağlamak amacıyla çıkarılan vadesi 1 yıldan fazla olan borçlanma aracı.
22 Nisan 2024
T
Menkul kıymetlerin (hisse senetleri, bonolar, tahviller, varantlar, yurt dışı sermaye piyasası araçları vb.) işlemlerinin saklanması ve takasını üstlenen kurum.
22 Nisan 2024
T
Birtakım göstergeler ve araçlar kullanılarak geçmiş fiyat hareketlerine bakılıp gelecek fiyat hareketleri hakkında tahminler üretmek.
22 Nisan 2024
T
Finansal bir enstrümanın (hisse senedi, döviz, emtia veya tahvil gibi) fiyatını değerlendirmek ve gelecekteki fiyatına değer biçmek amacıyla makroekonomik ve mikroekonomik unsurlar göz önünde bulundurularak yapılan inceleme.
22 Nisan 2024
T
Şirketin elde ettiği kardan bir kısmını hisse senedi sahiplerine belli bir oranda dağıtması.
22 Nisan 2024
T
Teknik analizde finansal enstrümanın fiyatlarının trend değişimlerini gösteren bir formasyon.
22 Nisan 2024